
Den marinerade filén får en extra smakhöjning med ett härligt örtsmör.
4 portioner
Ingredienser:
600 g fläskytterfilé från Edgården
0,5 tsk havssalt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk smör från Norrmejerier
1 msk olivolja
Marinad:
2 msk svensk rapsolja
2 msk japansk soja
1 msk svensk honung, flytande
1 msk balsamvinäger
2 st vitlöksklyftor
Örtsmör:
100g smör
1 msk franska örter
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Tillbehör:
800 g potatis, fast
500 g morötter
0,5 tsk salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram smöret till örtsmöret och lägg det i rumstemperatur.
2. Marinad: Blanda ihop rapsolja, soja, honung och balsamvinäger i en skål. Skala och pressa i vitlök.
3. Kött: lägg ytterfilén i en plastpåse tillsammans med marinaden. Marinera gärna över natten, eller minst 1 timme.
4. Tillbehör: Skala potatisen och koka i saltat vatten.
5. Kött: Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör och bryn fläskytterfilén på hög värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta. Salta och peppra ordentligt. Lägg över filén i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 20-25 minuter eller tills filén har en innertemperatur på 65 grader.
6. Tillbehör: Skala morötterna och skär i stavar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 4-5 minuter.
7. Örtsmör: Vispa samman smöret med örtkryddorna, gärna med en elvisp för att få ett luftigt och smakrikt smör. Smaka av med en nypa salt och peppar.
8. Kött: Ta ut fläskytterfilén och låt den vila under en handduk ca 3-5 minuter innan du skär upp den.
9. Servera med morötter, krossad potatis och örtsmör.