Anniqas festliga fläskytterfilé

Den marinerade filén får en extra smakhöjning med ett härligt örtsmör.

4 portioner

Ingredienser:
600 g fläskytterfilé från Edgården
0,5 tsk havssalt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk smör från Norrmejerier
1 msk olivolja

Marinad:
2 msk svensk rapsolja
2 msk japansk soja
1 msk svensk honung, flytande
1 msk balsamvinäger
2 st vitlöksklyftor

Örtsmör:
100g smör
1 msk franska örter
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Tillbehör:
800 g potatis, fast
500 g morötter
0,5 tsk salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram smöret till örtsmöret och lägg det i rumstemperatur.

2. Marinad: Blanda ihop rapsolja, soja, honung och balsamvinäger i en skål. Skala och pressa i vitlök.

3. Kött: lägg ytterfilén i en plastpåse tillsammans med marinaden. Marinera gärna över natten, eller minst 1 timme.

4. Tillbehör: Skala potatisen och koka i saltat vatten.

5. Kött: Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör och bryn fläskytterfilén på hög värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta. Salta och peppra ordentligt. Lägg över filén i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 20-25 minuter eller tills filén har en innertemperatur på 65 grader.

6. Tillbehör: Skala morötterna och skär i stavar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 4-5 minuter.

7. Örtsmör: Vispa samman smöret med örtkryddorna, gärna med en elvisp för att få ett luftigt och smakrikt smör. Smaka av med en nypa salt och peppar.

8. Kött: Ta ut fläskytterfilén och låt den vila under en handduk ca 3-5 minuter innan du skär upp den.

9. Servera med morötter, krossad potatis och örtsmör.