Grisbilens bästa recept

Bellas smarriga Pulled Pork

Ett mustigt långkok som du snabbt gör klart för att sedan låta det sköta sig själv fem timmar i ugnen. Grunden är fläskkarré från Edgården.

Anniqas festliga fläskytterfilé

Fläskytterfile från Edgården som marineras och dessutom får extra smakförhöjning med ett örtkryddsmör.

Benjamins enkla boggryta

En gryta som i stort sett tillreder själv. Så enkelt – så gott. Grunden är bogfläsk från Edgården, komplettera med lök, rotsaker och kryddor.

Tillagning

Koka

Att koka kött är en lugn tillagningsmetod som får ta sin tid. Det gör kraftiga styckningsdetaljer möra och saftiga. Köttets innertemperatur ska överstiga 68 grader – då blir det så mört att det nästan faller sönder.

Delar av grisen som passar bra för långkok är exempelvis lägg, tjocka revben, bog eller skinka.

Ugnssteka

Kotlettrad i bit, tjocka revbensspjäll, skinka och karré i bit är detaljer som passar att helsteka i torr ugnsvärme. Ugnsstekning är en bekväm tillagningsmetod då köttet i stort sett sköter sig själv i ugnen. Håll bara koll på innertemperaturen och ta ut köttet i tid.

Grytsteka

Ska du steka i gryta börjar du med att bräsera köttbiten. Det innebär att du först bryner köttbiten i fett och sedan lägger över den i en gryta och späder med vätska. Låt det sedan sjuda klart under lock eller i ugnen. Vätskan stannar då kvar runt köttet och ger en fuktig värme och ett mört resultat.

Grytstekning passar bra för exempelvis karré, skinka eller bog.

Hur hanterar du köttet?

Förvaring

Allt kött ska förvaras och hanteras kallt. Så också griskött. Därför är det är en stor fördel att köpa grisköttet från Grisbilen och få det levererat hem eller nära ditt hem för att det inte ska hinna tappa kyla.

Placera köttet du köpt direkt i kylskåpets kallaste del eller i frysen om du inte ska använda det innan bäst före datum har gått ut.

Fläsk- och köttfärs är en extra känslig råvara. Helt kött har större ytor där bakterierna kan slå sig ner men i färsen är det många fler. Det är längre hållbarhet på färs som är vacuumpackad.

Att frysa in kött

En tumregel för att behålla så bra kvalitet som möjligt på grisköttet är att inte spara de feta delarna i mer än 1-2 månader.

Man ska eftersträva att det bildas så små iskristaller som möjligt i råvaran. Därför är det viktigt att frysa köttet så snabbt som möjligt. En långsam infrysning ger större iskristaller vilket leder till att mer köttsaft förloras när man ska tina upp köttet och det blir torrare vid tillagningen.

När vi packar grisköttet till dig, har vi försökt göra så platta paket som möjligt av till exempel färsen, wokköttet och grytbitarna. Själv kan du påskynda infrysningen om du har möjlighet att sprida ut förpackningarna i frysen.

Att tina fryst kött

Det bästa sättet att tina köttet  är att lägga förpackningen i kallt vatten i diskhon eller i en stor skål. Vattnet leder värme mycket bättre än luft och tinar maten snabbt.

Tinar man köttet i rumstemperatur hinner det bli rumsvarmt på ytan innan det är tinat i kärnan och bakterier får större chans att hinna föröka sig på det rumsvarma ytskiktet.
 Det är heller inte bra att tina köttet i kylskåpet. Förvisso hämmas bakterietillväxten, men det bildas stora iskristaller som trasar sönder cellerna i råvaran och det får till följd att köttet tappar vätska och riskerar att bli torrt vid tillagningen.