Knorr på svansen

Arne och Anniqa heter vi som är ägare av Edgården AB. Det är ett lanbruksföretag med i huvudsak grisproduktion. Anniqa växte upp i Stockholm men sa redan som 8- åring att hon ville bli bonde.

Arne, som är född på gården, visste att han ville fortsätta att driva och utveckla den redan när han var ett litet barn. Så när vi var 20 respektive 24 år så köpte vi gården av Arnes föräldrar.

Då hade vi 35 suggor, idag har vi 240 men vi är fortfarande ett familjeföretag och efter mer än 30 år så tycker vi fortfarande att det är väldigt roligt att jobba med grisar.

FJÄRDE GENERATIONEN
Vi är fjärde generation på gården och lever efter devisen att vi ska bruka jorden utan att förbruka den så att fler generationer efter oss kan fortsätta. Vi drivs av att ha en välmående gård med åkermark i bra skick och ett utvecklat företag i takt med tiden.

För oss är omsorgen om grisarna det viktiga. Vi använder boxar som är välströade och alla suggor, som inte är i egen box med sina smågrisar, går tillsammans i flock i stora liggboxar, välfyllda med halm. Vi fyller på med stora rundbalar ett par gånger i veckan och då gosar de ner sig i halmbädden så att vi knappt ser dem.

GRISAR MED KNORR PÅ SVANSEN MÅR BRA
Vi behandlar alla djur som är sjuka, men medicinerar aldrig i förebyggande syfte som det görs i många andra länder. Vi arbetar för att djuren ska ha det så bra som möjligt och då är de också friskare. Grisar med knorr på svansen mår bra. Det gör våra grisar.

Vi tar gärna emot besök för att visa runt och berätta om våra grisar. Men för att det ska bli ett bra besök vill vi att ni förhandsbokar tid.

NYA IDÉER
Under en tid fick vi ofta frågan hur man kan köpa griskött som med säkerhet kommer från vår gård. Det enkla svaret har varit att det har man inte kunnat. Men när två av barnen ville börja jobba på gården så såg vi en möjlighet att utveckla vår idé om att stycka och vidareförädla köttet från våra egna grisar.

Så vi byggde om det allra äldsta grishuset på gården till en styckningslokal med möjlighet att även producera en del charkprodukter i liten skala på hantverksmässigt sätt. Vi samarbetar både med Nyhléns Hugossons och med Strömdala i Örträsk för slakt.

Från början funderade vi på att starta en gårdsbutik men tyckte att vi befann oss lite för långt från marknaden. I stället växte tanken på en mobil butik och Grisbilen var född.

Så det kött vi säljer är märkt Edgården – goda grisar från Flarken, som du kan få hemlevererat via Grisbilen.

WeEffect

Vi samarbetar med WeEffect – LÄS MER